Blogg

Her skriver studentene sin egen historie

Blogginnlegg:

Sykepleiens historie i Mosjøen

Sykepleiens historie på helgeland har hatt en enorm utvikling de siste årene. Yrket har forandret seg med tiden, og har hatt stor faglig fremgang. Sykehushistorien på Helgeland hadde begynnelse i 1898, hvor innsamlingen til ny sykestue startet. I 1902 sto huset ferdig, og ble tatt i bruk i 1903. På sykestuen i Kristian Qvales gate…

Sykepleie Historie på Filippinene

Filippinsk sykepleie har først sin rot fra folkets tro på mystikk, gud og gudinner. Befolkning tror hvis man får skader, sår og sykdom, er konsekvenser ut fra onde ånder. De fleste synes også at de er straff fra gud og gudinner og etter hvert fra Gud etter Filippinene blir kristent av Espania. Folk flest tror…

Skogsborg Sanatorium i Lillehammer

Å skrive om sykepleiens utvikling fra mitt hjemsted. Tankene mine går da imidlertid til sanatorium som var på Lillehammer. Den ble opprettet for å komme bukt med tuberkulose som hadde rammet verden. Moderne sykepleie ble til når Florence Nightingale dro til Krim i 1854, for å pleie syke og skadde soldater. Like etter kom opprettelsen…

Sykepleiens historie fra Kroatia

Hvordan har sykepleie historien i Kroatia utviklet seg i de siste to århundre? Hvordan kan dette være relevant for sykepleie yrket i dag? For å kunne se sammenhengen mellom hva sykepleie yrket har betydd å hva var hovedoppgavene før i tiden i forhold til det som er nå, må vi se litt på de historiske…

Blør vi saktere i Mosjøen og omegn?

For 120 år siden spleiset kommunene på sykehus. Nå vil velferdsstaten Norge sentralisere alt, også sykehus. Vi trenger ikke sykehus tilknyttet distriktene. Blør vi saktere på Helgeland? Spesielt de fra Mosjøen, Grane og Hattfjelldal? Vi tåler lang reisevei ved kritisk og akutt sykdom. Eller? En stor andel av Mosjøens befolkning arbeider i industri, der den…

Døves aldershjem, Klostergata 60 Trondheim

Døves aldershjem ble etablert av døveprest Lars Stokke, rundt 1950. Lars Stokke bodde i 2 etasje i Nedre Alle 19 på Singsaker i Trondheim, og det er faktisk akkurat den samme leiligheten som jeg bor i nå. Han var døveprest for et sogn som gikk i fra Trondheim, Bodø og til og med Finnmark. Døves…

Helsestell – et historisk tilbakeblikk

Som en gammel fisker sa om sin ungdomstid tilbake på 1850-tallet: «I gammaldaga åt folk kobb’spekk og byggbrød, og då kunn’ dem arbeid! Men no ska’ dem berre ha kullhydreiter, og no kan dem ikkje arbeid!» Han snakket om det store skiftet i kostholdet, da sunnhet besto i å erstatte fett med karbohydrater. En dreining…

Tilgang på helsehjelp i små kommuner

Hverdagen for de som vokste opp før i tiden var nok en god del annerledes enn vår. Det fantes lite informasjon kunnskap i forhold til det vi har i dag. Sykepleierne, hjelpepleierne og innbyggerne generelt hadde lite kunnskap om smitte, sykdommer, hygiene osv. Mange vokste opp uten tilgang på rent vann eller rette transportmidler hvis…

NSF’s historie i Steigen

NFS’s historie i Steigen og sykepleier i Stortinget Det sies at «nød lærer naken kvinne å spinne», og utfordringene var store for sykepleierne som skulle ta mange viktige avgjørelser. Man måtte i alle fall våge å stå i situasjonene – og våge å gjøre tiltak sammen med legene. Slik er det vel «utkantskompetansen» har vokst…

Søster Amalie

Sømnas første menighetssøster. Amalie Mardal også kjent som «Søster Amalie», ble født i Mardal i Sømna kommune 29. mars i 1882. Hun vokste opp i en stor søskenflokk, der de var 13 ekte søsken. Etter at Amalies mor fikk det siste barnet, ble hun syk og ble mer eller mindre sengeliggende sine siste 20 leveår.…

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.


Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang