Skogsborg Sanatorium i Lillehammer

Å skrive om sykepleiens utvikling fra mitt hjemsted. Tankene mine går da imidlertid til sanatorium som var på Lillehammer. Den ble opprettet for å komme bukt med tuberkulose som hadde rammet verden. Moderne sykepleie ble til når Florence Nightingale dro til Krim i 1854, for å pleie syke og skadde soldater. Like etter kom opprettelsen av den første sykepleieskole ved St Thomas’ Hospital i London i 1860. Cathinka Guldberg ble inspirert av arbeidet til Nightingale, at hun også startet på sykepleieopplæring og det ble starten for Diakonissehuset. Hun er grunnlegger av sykepleieutdanning i Norge, som skjedde på slutten av 1800-tallet.

Cathinka Guldberg, grunnleggeren av sykepleie utdannelsen i Norge

Lillehammer Sanitetsforening ble stifta 20. mai 1898

16. oktober 1826 åpnet Rikshospitalet i Christiania sine første avdelinger. Sykehuset kom på plass før det var sykepleiere i Norge, og før Florence Nightingale dro til Krim. Det ble bygget og opprettet sykehus rundt omkring i landet, etter åpningen av Rikshospitalet. Diakonissesystemet utdannet sykepleiere og disse ble sendt rundt omkring i landet. Diakonissene skulle være ugift og det var kun lov til at kvinner kunne utdanne seg til dette. Norsk kvinners Sanitetsforening ble startet i 1896 etter inititativ av Fru Frederikke Marie Qvam.

Tuberkulose var en sykdom som florerte verden rundt på 1800-tallet. Det er en infeksjon som er forårsaket av tuberkelbakterien Mycobacterium Tuberculosis og ble identifisert av den tyske legen Robert Koch i 1882.

Tuberkulose var den sykdommen som rammet den fattige delen av befolkningen ekstra hardt. Det har mye å si på levekårene som de fleste levde under. Små hus og mange mennesker under samme tak, gjorde at mange ble smittet og døde av sykdommen. I Norge brukte de begrepet tæring for sykdommen Tuberkulose. Det jeg tenker at de mente med begrepet Tæring, er at sykdommen tæret hardt på kroppen. I 1921 kom vaksinen mot tuberkulose som blir kalt BCG. Vaksinen ble oppdaget av Albert Calmette og Camille Guèrin.

Skogsborg Sanatorium i Lillehammer

Lillehammer Sanitetsforeningen tuberkulosehjem ble åpnet 16.april 1916. Det ble bygget mange sanatorium rundt omkring i landet. De ble bygd i et forsøk for å behandle sykdommen tuberkulose. Behandlingen sto i at pasientene skulle få mulighet til å kunne hvile seg og ha stor tilgang på frisk luft. Dette sanatoriet ble åpnet 5 år før vaksinen BCG kom. Når man endelig begynte å få bukt på tuberkulose, så ble Sanatorium sitt behandlingstilbud endret. I 1958 ble dette stedet det første etterbehandlingshjem for revmatikere i Norge. Navnet ble da endret til Lillehammer Sanitetsforening Revmatikerinstitutt og Sykehotell. I 1969 ble det nytt navnebytte på stedet til Lillehammer Sanitetsforenings Revmatismesykehus.

Dette er logoen til Norske Kvinners Sanitetsforening- Sanitetskvinnene.

Sanitetsforeningen på Lillehammer startet med flere ting for kunne bidra til bedre helse til barn og kvinner. I 1924 startet foreningen på Lillehammer med undersøkelser av barn i folkeskolen og seinere også de på den Høye skolen. Kontrollstasjon for spedbarn ble opprettet i 1933. Kløverbakken ble åpnet i 1959 med plass for 16. barn med funksjonshemminger. Stedet ble lagt ned i 1991 etter at HVPU-reformen kom. 1978 tok foreningen over ett hybelhus som var for eldre og enslige kvinner. Stedet ble kalt Bakkehuset. Foreningen innvia Kløverstua på Biristrand i 1982.

Fra og med 1914 til Helsestasjonsloven trådte i kraft i 1974, så hadde NKS opprettet og drevet ca. 650 helsestasjoner for mor og barn. De engasjerte seg i helse- og velferdsarbeid for eldre. De bisto i at husmødre skulle få en liten husmor ferie og annet hjelpearbeid for å styrke livskvaliteten til kvinner.

Kilder:

lokalhistoriewiki.no

nb.bibsys.no Sykepleiens historie i Norge: Wyller, Ingrid 9.opplag 1980

wikipedia.no

snl.no/Norske_Kvinners_Sanitetsforening

digitalt museum-bilder

lhl.no

Kurens varighet tok 2 693 dager!

Kysthospitalet lå vakkert til sør på Strandveien i Tromsø. Det ble bygget i 1923 for å ta imot pasienter fra Nord-Norge med ben-tuberkulose. Mange barnesinn ble ødelagt for livet der inne. En av dem er kunstneren Hans Ragnar Mathisen.

Historien er fra siste nyhetsbrev fra LHL.

2 kommentarer om “Skogsborg Sanatorium i Lillehammer

Legg igjen en kommentar

Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang